Es pot beure l’aigua de l’aixeta?

 Sí, sens dubte. L’aigua de l’aixeta és la més controlada del món. 

El 80% de l’aigua consumida a Terrassa es capta del riu Llobregat i es tracta a l‘Estació de Tractament d’Aigua Potable, ETAP, d’Abrera per tal de garantir la seva potabilitat. Posteriorment, es transporta fins als dipòsits de Terrassa. L’aigua s’analitza segons la legislació vigent que regula la qualitat de l’aigua de consum. El control de l’aigua de consum es du a terme des de la captació fins a la xarxa de distribució. L’aigua es controla 365 dies l’any per equips de mesura en continu, pel personal de TAIGUA i en laboratori extern acreditat.

El tractament de potabilització, que té lloc a la planta ETAP d’Abrera, comprèn:

  1. Una primera oxidació amb permanganat potàssic per eliminar els components no desitjats
  2. Un procés de coagulació i floculació, mitjançant la qual es decanten les partícules per gravetat
  3. Una filtració amb carbó actiu per l’aigua del riu, les partícules del qual actuen com esponges, retenint compostos orgànics
  4. I una filtració amb sorra per l’aigua dels pous
  5. I, finalment, una desinfecció amb clor. La cloració és el procediment més estès en la desinfecció d’aigües de consum. El clor, destrueix els microorganismes i impedeix que tornin a aparèixer gràcies a la seva acció germicida.

La presència de clor residual és obligatòria per llei i és garantia de la seva potabilitat. El gust i l’olor del clor es veuen accentuades per amb la salinitat natural del riu Llobregat.

A part de la salinitat pròpia del Llobregat, també és característica de les aigües catalanes la seva duresa, deguda a la presència de calci i magnesi en els sòls. A Terrassa la duresa té un valor elevat però és un paràmetre que no condiciona la potabilitat de l’aigua ni es pot modificar amb un tractament convencional com el que disposa actualment l’ETAP d’Abrera. Sent conscients que aquesta dada és important per regular els aparells electrodomèstics, com rentadores i rentaplats, a la web de TAIGUA es troben les dades mensuals i anuals de duresa expressades en diverses unitats, a disposició dels instal·ladors i les persones usuàries.

El personal tècnic de TAIGUA treballa constantment per garantir i millorar la qualitat de l’aigua.

Actualment a Terrassa, TAIGUA disposa de 11 punts de mesura en continu de clor en xarxa, que es gestionen des d’un telecontrol. A més, cada dia el personal de presa de mostra realitza mesures manuals de clor en diferents punts. També es realitzen mesures en laboratori extern.

Quantes analítiques es fan a l’any?.

L’any 2021 es van realitzar més de 20.000 determinacions de procés, realitzades al laboratori de l’ETAP d’Abrera per controlar tot el procés de potabilització. Dins les anàlisis de procés també es determina una varietat de paràmetres mitjançant equips de mesura en continu supervisats per un telecontrol.

Respecte les analítiques de l’aigua que s’està distribuint per xarxa, l’any 2021 es van analitzar més de 28.000 paràmetres entre els fets en laboratori extern i els mesurats in situ pel personal de TAIGUA.

Com es fa la presa de mostra?

La presa de mostra la realitza personal propi de TAIGUA dins una ronda diària segons la planificació del Pla Sanitari de l’Aigua. Es prenen mostres i es realitzen mesures in situ de diferents paràmetres. Actualment estan definits 90 punts de presa de mostra entre dipòsits i xarxa.

On es publica per a la informació general?

Està disponible en aquesta web: https://taigua.cat/analitiques/  es troben analítiques de tipus control i complet que s’actualitzen periòdicament, amb un plànol de situació dels punts de presa de mostra. També està disponible al taulell d’informació a l’entrada de les oficines de TAIGUA.

Quines línies d’actuació es seguiran per millorar el gust de l’aigua i les seves característiques?

TAIGUA va iniciar el 2021 un Programa d’actuacions per a la millora del gust de l’aigua, que consta de tres components:

  1. Un estudi FPA Flavour Profile Analysis amb la formació d’un panell de tastadors experts i la participació alhora de tastadors no professional, que permetrà definir el sabor i les característiques de l’aigua de l’aixeta de Terrassa
  2. Un estudi ACV, Anàlisi del Cicle de Vida, que permetrà comparar, entre altres qüestions, les opcions ambientalment més sostenibles entre les alternatives domèstiques al consum d’aigua d’aixeta (aigua embotellada o sistemes d’osmosi) i una solució que sigui de caràcter públic.
  3. El projecte de construcció d’un nou dipòsit a la planta d’Abrera que permetrà millorar l’homogeneïtzació i regulació de l’aigua potabilitzada.

Com millorar el gust de l’aigua de l’aixeta?

L’aigua de l’aixeta conté sals minerals i altres nutrients que li poden proporcionar sabor i olor.

Consells per a millorar aquesta percepció:

  • Deixar reposar l’aigua de l’aixeta en una gerra oberta de vidre, al menys mitja hora abans de consumir, perquè s’evapori el clor, i a posteriori, introduir-la a la nevera: l’aigua freda millora el seu gust i olor.
  • Afegir unes gotes de llimona o un tall de llimona mateix dins la gerra.

Aigua de l’aixeta o embotellada (aixeta vs. plàstic)?

El consum d’aigua de l’aixeta contribueix activament a disminuir el plàstic, amb la millora ambiental que això comporta.

També suposa un estalvi econòmic: un litre d’aigua envasada costa aproximadament mig euro i un litre d’aigua de l’aixeta bastant menys d’un cèntim d’euro, per tant, unes 300 vegades menys.