Categories
General

L’Ajuntament de Terrassa i l’empresa municipal TAIGUA presentaran públicament el Projecte de Transició Digital i Millora en l’Eficiència del cicle de l’Aigua- EFIAIGUA en una jornada oberta a la ciutadania que està prevista pel 10 d’abril, a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal. En aquesta sessió informativa es donarà a conèixer aquest projecte, que té un pressupost total de 7.081.006 euros i que ha estat beneficiat amb una subvenció europea de 5,5 milions d’euros. Terrassa es va presentar a la segona convocatòria del Proyecto Estratégico para la Recuperación y la Transformación Económica de Digitalización del Ciclo del Agua (PERTE), vinculats als ajuts europeus Next Generation, i promogut pel Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico.

L’execució del  Projecte EFIAIGUA contribuirà a modernitzar el cicle urbà de l’aigua, reduint les fuites d’aigua en els sistemes d’abastament i aprofundir en el coneixement de la xarxa de clavegueram per poder-la millorar, de manera que permetrà avançar en el compliment dels objectius mediambientals que marquen les normatives europees. Unes actuacions que també busquen optimitzar tot el cicle urbà de l’aigua, a través de la sensorització i digitalització del servei d’abastament i de clavegueram.

En relació amb la xarxa d’abastament, que gestiona TAIGUA, s’inclouen actuacions  com la digitalització de les captacions d’aigua, els comptadors de tele-lectura pels abonats, l’estudi de la possibilitat d’utilitzar aigua regenerada de la depuradora per ús industrial o de reg i per recàrrega d’aqüífers, la millora de l’eficiència energètica, la gestió avançada de les fuites per millorar l’eficiència hídrica, la millora en la xarxa LORAWAN i el disseny, desenvolupament i implantació dels panells de gestió de dades per fer possible la digitalització de tot el cicle de l’aigua.

Pel que fa al clavegueram, s’analitzarà un terç de la  xarxa de col·lectors, que inclourà el clavegueram de la conca nord de la riera del Palau per evitar, així, desbordaments i inundacions en cas de pluges intenses. Uns treballs previs, que es començaran a la primavera, i que contribuiran a disposar de la informació  necessària per redactar el Pla integral de Gestió del Sistema de sanejament, que és obligatori pels ajuntaments, segons la modificació de la normativa que regula el Domini Públic Hidràulic.

Finalment, el PERTE contribuirà a desplegar la infraestructura de comunicacions LoRaWAN per desenvolupar la tele-lectura i sensorització en el cicle integral de l’aigua.